כותרת האתר כולל תמונת מניפת מדרסים
 
חדשות ומבצעים

רפלקסולוגיה הוליסטית-מאת משה עשור

 
 
 
 
 
 
ניתן ללמוד ולגלות עניין רב בהתבוננות בכף רגלו של אדם מאוזן, שמצליח להגשים את הפוטנציאל שמצוי בקווי המתאר שברגליו
 
שורשיה של הרפלקסולוגיה נטועים בתחילת ההיסטוריה האנושית כמו בתרבויות המצרית, היוונית, הרומאית, וכן בתרבויות המזרח הרחוק (סין, הודו). בזמנים עתיקים אילו ששמשה אחד הכלים החשובים לאבחון וטיפול במחלות שבהם לקו בני האדם בחברות הללו.

אם נסתכל המילה "רפלקסולוגיה" נגזור ממנה את הפירוש - שיקוף. כלומר, ברגלים ישנו שיקוף מלא של כל אברי גוף האדם בכפות הרגליים. אבר שכזה מכונה "איבר סומומטוטופי". כלומר, איבר שבו יש ייצוג לכל אברי הגוף השונים. אגב ישנם מספר איברים שבהם משתקפים אברי הגוף שלנו: לדוגמה, הידיים, הרגליים, העין, הפנים וכו'.

כדאי שנפנים כי מפת הייצוג הרפלקסולוגית נכתבה תוך כדי ניסוי וטעייה לאורך ההיסטוריה הטיפולית שלנו, הן לגבי המטפלים החדשים וכמובן העתיקים.

הפרוש השני שנגזר מהמילה "רפלקסולוגיה" הוא גירוי ותגובה. כלומר, אנו יודעים כי במקום בו נמצא איבר - לפי המפה הרפלקסולוגית - ישנו מוליך עצבי לאיבר, וזאת בעזרתה האדיבה של מערכת העצבים הפריפריאלית והמרכזית.
 
  הרגל ככלי מרכזי באיסוף מידע מהסביבה לגוף
 
 
ככלל, הרגל היא אחד הכלים העתיקים והמדויקים של הגוף לדגום ולקבל מידע מהסביבה באופן עדכני ושותף ממש בזמן אמת, וזאת כל זמן שהאדם הילך יחף בסביבתו הטבעית. אגב בחיים המודרניים, כאשר אנו הולכים עם חיפוי של גרביים ונעליים אנו חוסמים את העברת המידע העדכנית מהסביבה לאברי הגוף בזמן אמת. כיום, הידיים הן כלי עתיק שמעביר לנו מידע שכזה, כיוון שאף הן "איבר סומומטוטופי".

כל איבר בגוף מקבל ומעבד את המידע שהגיע אליו לצרכיו ותפקודו. לדוגמה, הלב יודע אם להגביר את קצבו לפי תנאי האקלים החיצוניים, הריאות יודעות מה קורה בסביבה בכל הקשור לרמות החמצן וכו', כל זמן שהאדם הלך יחף וסיפק לגוף את המידע הנדרש לו כדי להתמודד עם הסביבה בעצמו לפי המידע שנצבר בו לאורך שנים רבות.
 
 
 
  הרגל כמקור לאיסוף מידע על בעליה
 
 
כף הרגל מספקת לנו המון מידע בשלושה מישורים מרכזיים: המישור הפיזי, המישור הרגשי והמישור הרוחני.

כל איבר בגופו של האדם מכיל את שלושת ההיבטים הנ"ל. לדוגמה, הלב במישור הפיזי מספק לנו את עבודתו כמשאבת דם מהגוף ולגוף בחזרה, ומבצע זאת על-ידי שני מחזורים: הקטן (לב-ראה) והגדול (לב-גוף). במישור הרגשי, הלב מאפשר לנו לאהוב אנשים, איש או אישה מסוימים, תכונה, מאכל כל שהוא וכו'. במישור הרוחני אנו יכולים ללמוד לקבל ולתת מהיקום. כלומר, אנו מוציאים לפועל את מנגנון הקבלה מהזולת ונתינה לזולת על כל גווניו וצרכיו. לכל איבר בכף הרגל יש אפשרות שתחול עליו חסימה זו או אחרת, ותעיד כי בעל הרגל לוקה או בחסימה פיזית, שכמובן יש לה הבטים רוחניים ורגשיים. כעיקרון, כל חסימה היא הגנה טובה מאוד ואין לפרק את החסימה/הגנה לפני שמבצעים טיפול מקיף בכל הבטי החסימה/הגנה. לדוגמה, קושי בלב או קושי רגשי הקשור לטראומות שקשורות בלב כתוצאה מפגיעה מצד איש/אישה או אהוב/ה או פרידה קשה מעיקה ולא פתורה או קושי נפשי של קבלה או נתינה. דוגמה נוספת: יש אנשים שמצוינים בנתינה וגרועים בקבלה, ואצלם יכול להיות מצב "אנגינה פקטוריס" - מצב של תעוקת לב, שהתחיל מהבט נפשי ומאחר שלא טופל גלש להבט הרגשי והשתרש גם במישור הפיזי. החסימה הזו היא שיש עומס על הלב הפיזי בלקבל מהיקום ומשלחיו, וההגנה בחסימה הזו היא בעצם אי יכולת קבלה, ומחפה על כך בנתינה אין סופית.

כאשר אנו מביטים בכף הרגל, ניתן לזהות את הפוטנציאל הבסיסי הטמון בה. כלומר, אנו רואים את קווי המתאר שלה, נזהה מהו היסוד השולט בה (אדמה, מים, אש, אוויר). מהן סוגי היכולת המרכזיים של האדם שעומד לפנינו, ומהן התכונות שממומשות או אינן ממומשות עד תום לפי הפוטנציאל הגלום בו. מהן החסימות המרכזיות שמונעות ממנו להוציא מהכוח אל הפועל את הפוטנציאל איתו הגיע לעולם, ואיזו הגנה מרכזית ייצר האדם כדי לשמור על עצמו בעולם. כאן נדגיש שוב, כי כל חסימה שיש לאדם משמשת אותו גם להגנה. נבדוק מתי ההגנה כבר לא מגנה והופכת לטורח. ניתן ללמוד ולגלות עניין רב בהתבוננות בכף רגלו של אדם מאוזן, שמצליח להגשים את הפוטנציאל שמצוי בקווי המתאר שברגליו.
 
 
 
  הסבר על טיפול בסיס ברפלקסולוגיה
 
 
כדי שטיפול יהיה פורה עלינו להיות במצב שבו יש חיבור טוב בין מטפל למטופל. כל טיפול רפלקסולוגי מתרחש בכמה שלבים: תחילה אנו מטפלים במערכות הגוף החיוניות ואחר כך מטפלים בבעיה הספציפית שבגינה פנו אלינו לטיפול.

כיוון שאנו בעלי הסתכלות הוליסטית אנו מעוניינים לטפל ולאזן את כל המערכות המרכזיות בגוף (נשימה, עיכול, מחזור דם, הורמונאלית, לימפה וכו'). כך נחזיר את זרימת הגוף לאיתנה, כבראשונה. כלומר, אנו מעבירים את הגוף מ"איזון מדומהל"איזון ממשי", דבר שלעיתים גורם לתופעות לוואי המלוות מעייפות באופן מינורי עד כדי מחלה באופן קיצוני. לאחר האיזון או תוך כדי האיזון אנו מטפלים גם בכשלים ספציפיים כמו כאבי גב, קושי בעיכול, קושי בנשימה וכו'. מניסיון: ככל שנהיה מטופלים בידיים טובות ואמונות נעבור למצב של החלמה, ובהמשך למצב של מניעת תחלואה.

הטיפול משולב בהעלאת רמת המודעות, וזאת על-ידי אבחון לפי ממצאי כף הרגל בהקבלה למתרחש סביבנו ובחיינו והבנה טובה יותר את המניע אותנו לפשר ביצועינו האישיים בכל הזירות: הזירות הפעילות והזירות הבלתי-פעילות של חיינו. כל התהליך הזה מקנה לנו המון מידע חיוני המאפשר לנו זרימה אופטימלית בחיינו תוך היכרות מעמיקה עם הדבר האמיתי ביותר בחיינו, וזה, כמובן, העצמי המקורי שלנו. כך מתאפשר לנו חיבור לחוויות שלנו וקבלת החלטות על-סמך מידע עדכני ומובן מתוך חיינו הזורמים.
 
 
 

הכותב הוא רפלקסולוג בכיר מטפל במרפאות "כללית משלימה" ובמרפאות פרטיות. מתמחה בטיפול במחלות כלי דם וסוכרת, הפרעות אכילה, אורטופדיה קלה ובעיות קשב וריכוז.